Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety z pieczarkami i serem
Paulina Jarosz dnia
Z przepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów.
Składniki
- Pieczarki 500g
- Ser żółty 200g
- Cebula 1 duża sztuka
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Bułka tarta do opanierowania
- Jajko do opanierowania
- Mąka do opanierowania
- Olej rzepakowy do smażenia
- Składniki na ciasto naleśnikowe
- Mąka 200g
- Mleko 200ml
- Woda 200ml
- Jajko 2 sztuki
- Sól szczypta
- Olej 2 łyżki do ciasta + olej do smażenia
Wykonanie:
- Przygotować naleśniki wg przepisu: Naleśniki przepis podstawowy
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Usmażone pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem.
- Gotowy farsz nakładać na naleśniki, każdy zawinąć w rulon. Można je schować do lodówki na godzinę – potem łatwiej będzie je panierować (nie będą się rozwijać).
- Każdy krokiet otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Najnowsze komentarze