Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)
Paulina Jarosz dnia
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – z barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! U nas takie krokiety to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wtedy oczywiście zajadamy je w towarzystwie barszczy czerwonego. Osoby zabiegane mogą zrobić krokiety z kapustą i grzybami odpowiednio wcześniej przed świętami i je zamrozić, a tuż przed kolacją wigilijną odgrzać je w piekarniku.
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami)- Składniki:
Ze składników w przepisie wychodzi ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm
Składniki na farsz
- Kapusta kiszona 700g
- Pieczarki 300g
- Cebula 3 średnie cebule
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Sos sojowy 1 łyżka
- Oliwa z oliwek
Składniki na naleśniki:
- Jajko 4 jajka
- Mąka pszenna 400g
- Woda 400ml
- Mleko 400ml
- Cukier 2 łyżki
- Sól szczypta
- Olej 4 łyżki do ciasta
- Olej do smażenia
Panierka do naleśników:
- Jajko 2 duże jajka
- Bułka tarta
- Oliwa do smażenia
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – Wykonanie:
- Usmażyć naleśniki wg przepisu: Naleśniki – przepis podstawowy) – z podwójnej porcji ciasta (czyli 400g mąki, 4 jajka itd.)
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki i je zrumienić.
- Kapustę kiszoną przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 30 minut (by zmiękła). Następnie odsączyć na sitku, ostudzić i posiekać.
- Posiekaną kapustę wrzucić do pieczarek, polać sosem sojowym i smażyć ok. 15-20 minut cały czas mieszając, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
- Gotowy farsz ułożyć na brzegu naleśnika, złożyć boki do środka, a następnie zrolować naleśnik. Otoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć krokiety na rozgrzanej oliwie aż się zarumienią.
Najnowsze komentarze