krokiety z jajecznym farszem

krokiety z jajecznym farszem

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania krokiety z jajecznym farszem została wyłączona
  • 60min

Składniki

NALEŚNIKI (każdy ma swój wypróbowany przepis na naleśniki, wiec podam tylko składniki)

-2 jajka
-mleko
-woda
-trochę oleju rzepakowego
-trochę cukru
-szczypta soli
-mąka

Smażymy naleśniki.

FARSZ

-6 jajek ugotowanych na twardo
-2 średnie cebulki
-łyżka masła
– 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego
-2 małe ząbki czosnku
-1 szklanka mleka
-szczypiorek
-troszkę wegety
-pieprz

PANIERKA
-trochę pieprzu
-trochę soli
-2 jajka
-troszkę wody
-bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

krokiety z jajecznym farszem

  • 1. Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku.



    Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej.


    Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek.

    Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła.
    Dodajemy do jajek.


    Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości.
    Przyprawiamy wegetą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić.




    Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy.


    Gdy mamy wszystkie krokiety zrobione (mi wyszło 14 sztuk z podanych proporcji farszu)
    dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody.

    Do drugiej miseczki dajemy bułkę tartą.

    Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej.


    Smażymy na złoty kolor i gotowe 🙂


    Takie krokieciki są przepyszne, tanie, szybkie i łatwe-same zalety 🙂