Krem Kinder Bueno

Krem Kinder Bueno

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Krem Kinder Bueno została wyłączona

Krem Kinder Bueno

Paulina Jarosz dnia


Krem Kinder Bueno – kto go nie lubi? Ten pyszny batonik zdobył serca nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Przepis ten może w 100% nie przypomina kremu z tego batonika, ale jest do niego bardzo podobny i śmiało można go polecić 🙂 Idealnie pasuje jako krem do przełożenia wafli.

PS. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że orzechy kupowane w sklepie nie zawsze są sobie równe – czasami warto zainwestować w droższe orzechy, by krem nie stracił na smaku. Tak więc przed rozpoczęciem robienie kremu warto posmakować kilka sztuk orzechów, czy nie są zbyt gorzkie i wysuszone.

Krem Kinder Bueno – Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g masła
  • 3 kopiaste łyżeczki mleka w proszku
  • 120ml śmietany kremówki
  • 5 pełnych łyżeczki cukru pudru (ewentualnie można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie kremy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • miód (opcjonalnie do ‘dosłodzenia’ kremu)
krem Kinder Bueno

Krem Kinder Bueno- Wykonanie:

  1. Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i co jakiś czas mieszać. Brązowa skórka po uprażeniu powinna sama odejść od orzechów.  Tak oczyszczone orzechy należy wrzucić do blendera i zmiksować na ‘mączkę’.
  2. Następnie dodać masło, cukier wanilinowy i cukier puder,  całość znów zblendować. Na koniec dodać ubitą śmietanę kremówkę oraz mleko w proszku. Ponownie zblendować na jednolitą masę. Posmakować krem i ewentualnie dosłodzić 😉
  3. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Podawać np. z waflami.