Kapusta z grzybami wigilijna
Kapusta z grzybami wigilijna
Kapusta z grzybami wigilijna
Paulina Jarosz dnia
Kapusta z grzybami. Kapusta wigilijna. Przepis na postną kapustę wiligijną z grzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych najprostszych, bez wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie. Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie
Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki:
- Kapusta kiszona – 1,2kg
- Suszone grzyby – 80g
- Cebula – 3 duże sztuki
- Olej do smażenia
- Wrzątek – do zalania grzybów
- Liście laurowe – 2 sztuki
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku

Kapusta z grzybami wigilijna – Wykonanie:
- Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odsączyć je i posiekać na mniejsze kawałki.
- Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
- Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na złoty kolor.
- Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić 2 liście laurowe. Wlać na patelnię ok. 100ml wody (tej, w której moczyły się grzyby), przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Najnowsze komentarze