Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) została wyłączona

Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

Paulina Jarosz dnia


Pyszny jagodowy deser – jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki temu sprawdzi się u osób, które nie mają piekarnika.

źródło przepisu: gazeta “Gotuj krok po kroku” – w oryginale został użyty jogurt naturalny, ja jednak preferuję jogurt grecki 😉

Składniki

  • Na formę 24 x 28 cm
  • Podłużne biszkopty (ja użyłam takich posypanych cukrem)
  • Liść mięty kilka, do ozdoby
  • Masa jogurtowa
  • Jogurt grecki 1200g
  • Jagody 200g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Żelatyna 4 duże łyżki (u mnie wyszło to opakowanie 50g)
  • Woda 100ml, gorącej
  • Galaretka jagodowa
  • Jagody 150g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Cytryna 1 łyżka soku z cytryny
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Woda 50ml, gorącej
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)

Wykonanie:

  1. Blaszkę można wyłożyć papierem, folią aluminiową lub spożywczą. Następnie na dnie ułożyć podłużne biszkopty.
  2. 4 łyżki (50g) żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem za pomocą blendera lub końcówki do koktajli, dodać jogurt, wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać ostudzoną żelatynę, miksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.
  3. 3 łyżeczki żelatyny zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Następnie zblendować jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać ostudzoną żelatynę, wymieszać. tak przygotowaną galaretkę wylać na zastygniętą masę piankową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  4. Ozdobić listkami mięty. Smacznego!
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy)