Domowy Advocat
Domowy Advocat
Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.
Paulina Jarosz dnia
Domowy Advocat – o dziwo jeszcze nie pojawił się na blogu, mimo iż likier bananowy praktycznie powstał na jego bazie 😉 Dopiero po prośbie Ani postanowiłam zakasać rękawy i przygotować dla Was wpis na blogu 🙂 Mam nadzieję, że moja receptura przypadnie Wam do gustu 🙂
Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Składniki (na ok. 1 litr):
- 7 żółtek (pozostałe 7 białek możecie wykorzystać na ten przepis: Babka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji)
- pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
- 43g cukru waniliowego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach).
- Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować.
- Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach.
- Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! 🙂
Najnowsze komentarze