Domowy Advocat

Domowy Advocat

  • By @dmin
  • likiery
  • Możliwość komentowania Domowy Advocat została wyłączona

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.

Paulina Jarosz dnia


Domowy Advocat – o dziwo jeszcze nie pojawił się na blogu, mimo iż likier bananowy praktycznie powstał na jego bazie 😉 Dopiero po prośbie Ani postanowiłam zakasać rękawy i przygotować dla Was wpis na blogu 🙂 Mam nadzieję, że moja receptura przypadnie Wam do gustu 🙂

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Składniki (na ok. 1 litr):

  • 7 żółtek (pozostałe 7 białek możecie wykorzystać na ten przepis: Babka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji)
  • pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
  • 43g cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)
domowy Advocat

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie:

  1. Żółtka  utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach).
  2. Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować.
  3. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach.
  4. Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! 🙂