Ciasto Lion
Ciasto Lion
Ciasto Lion
Paulina Jarosz dnia
Ciasto Lion to kolejne ciasto do kolekcji w kategorii ‘bez pieczenia’. Połączenie słodkiego kajmaku, batoników Lion oraz bitej śmietany na pewno zdobędzie serca miłośników słodkości :), lecz proporcje ciasta są moje, a gorzką czekoladę zamieniłam na mleczną. Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, więc może skusicie się i zrobicie je jeszcze na te Święta Wielkanocne?
Więcej ciast bez pieczenia znajdziecie tutaj: Przepisy na ciasta bez pieczenia
Ciasto Lion – Składniki:
- Herbatniki maślane – ok. 350g
- Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g)
- Mascarpone – 500g
- Kajmak w puszce – 1 puszka (460g)
- Śmietana kremówka – 660ml
- Śmietan-fix – 3 opakowania
- Cukier puder – 3 łyżki
- Mleczna czekolada – 70g

Ciasto Lion – Wykonanie:
- Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
- W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrówanać. Posypać wierzch startą czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! 🙂
- PS. Dodatkowy batonik można poświęcić na ozdobienie wierzchu ciasta – tak jak na załączonych zdjęciach.
Najnowsze komentarze