Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne!

Składniki

  • Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm)
  • Jajka 5
  • Cukier 250g
  • Margaryna Kasia 100g
  • Masło 50g
  • Kakao 45g
  • Gorzka czekolada 75g
  • Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml
  • Kwaśna śmietana 18% 100g
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Mleko 3 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa 200g
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Składniki na piankę:
  • Śmietana kremówka 600ml
  • Galaretka wiśniowa 2 op.
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Dodatkowo:
  • Marmolada wieloowocowa
  • Galaretka o smaku owoców leśnych 1 op.
20140122_195208

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W garnku roztopić masło i margarynę, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, by się rozpuściła. Ostudzić.
  3. W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę.
  4. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej.
  5. Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Biszkopt można nasączyć herbatą za pomocą pędzelka. (ja nie nasączałam)
  6. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej wody na opakowaniu (dwie galaretki rozpuściłam razem w 500ml). Ostudzić.
  7. Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować marmoladą wieloowocową (grubość zależy od upodobań).
  8. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodawać rozpuszczone i ostudzone galaretki wiśniowe oraz cukier waniliowy, miksując na najniższych obrotach, do czasu połączenia składników.
  9. Wylać na biszkopt gotową masę piankową, wstawić do lodówki, do stężenia.
  10. Jedną galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Gdy galaretka już nieco zacznie gęstnieć, a masa piankowa na biszkopcie będzie już sztywna, to wylewamy na wierzch galaretkę o smaku owoców leśnych i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!
20140122_211801