Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem została wyłączona

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

Paulina Jarosz dnia


Blok ciasta bez pieczenia z prażonym słonecznikiem i masą krówkową

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Ostatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Mówię Wam – niebo w gębie! Zakochałam się w tym cieście od pierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! 🙂
Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm. Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Składniki:

  • Masa krówkowa – 510g
  • Mleko – 400ml
  • Cukier zwykły – 3 łyżki
  • Cukier waniliowy – 16g
  • Budyń śmietankowy – 1 opak.
  • Masło – 60g
  • Ciasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250g
  • Śmietana kremówka – 330ml
  • Cukier puder – 2 czubate łyżki
  • Śmietan – fix – 2 opakowania
  • Słonecznik – pół szklanki
Przepyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową i prażonym słonecznikiem

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Wykonanie:

  1. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
  2. Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników.
  3. Budyń rozpuścić w 100ml mleka, dodać 1 opak. cukru waniliowego i 3 łyżki cukru zwykłego. 300ml mleka zagotować, następnie dodać rozrobiony budyń i gotować, cały czas mieszając aż budyń odpowiednio zgęstnieje.
  4. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzonego budyniu, miksować.
  5. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie nałożyć kolejną wartwę herbatników i posmarować ją pozostałą masą krówkową.
  1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać 2 śmietan-fixy i 2 czubate łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksować do połączenia składników. Wysmarować śmietaną wierzch ciasta.
  2. Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! 🙂
  3. Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia
Kawałek ciasta z prażonym słonecznikiem, masą krówkową i maślanymi ciasteczkami