Ciasteczka ‘jajka sadzone’

Ciasteczka ‘jajka sadzone’

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Ciasteczka ‘jajka sadzone’ została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Ciasteczka ‘jajko sadzone’ – to super pomysł na Wielkanoc , ale i nie tylko 😉
Jako bazę użyłam maślane ciasteczka z rodzynkami , zaś za ‘białko jajka’ posłużył mi krem z serka i śmietany .

Składniki

  • Masło 100g
  • Cukier 170g
  • Jajko 1 jajko
  • Rodzynki 200g
  • Mąka 170g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól
  • Serek śmietankowy 350g
  • Cukier puder 2-3 łyżeczki
  • Cytryna sok z połowy cytryny
  • Śmietana kremówka 150ml
  • Brzoskwinie w syropie kilka brzoskwiń
Ciasteczka jajka sadzone

Wykonanie:

  1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej miksować.
  2. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili (jak napęcznieją nieco) wyciągnąć je z wody i osuszyć, wrzucić do masy z masła i cukru, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Odrywać ciasto po kawałeczku i rozpłaszczać na kształt owalnych placuszków. Piec 15minut w 180C.
  3. Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić i dodać ją do serka, wymieszać.
  4. Gotowym kremem posmarować upieczone, ostudzone ciasteczka. Na wierzch każdego ciasteczka położyć ścięty czubek połówki brzoskwini, by ciasteczko przypominało wyglądem jajko sadzone.
Ciasteczka jajka sadzone