Cappuccino – przepyszne ciasto bez pieczenia

Cappuccino – przepyszne ciasto bez pieczenia

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Cappuccino – przepyszne ciasto bez pieczenia została wyłączona

Lekkie w smaku ciasto cappuccino na biszkoptach. Przygotujesz w 20 minut!
Składniki:

  • forma 36×21 cm
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)
  • poncz – niepełna szklanka kawy rozpuszczalnej  lub mocnego cappuccino
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny

Polewa:

  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy biszkopty, polewamy je ostygniętą kawą (cappuccino). 2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło ucieramy, dodajemy do niego ubite żółtka i miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy serek homogenizowany, następnie mleko w proszku, a na koniec ostygniętą żelatynę.

3. Masę wykładamy na biszkopty i przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptów nasączonych kawą (cappuccino). 4. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotowujemy 3 łyżki mleka lub wody, dosypujemy cukier puder i rozpuszczamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy przesiane przez sitko kakao. Mieszamy szybko i dokładne.
5. Polewę wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.