Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe
Paulina Jarosz dnia
Bułeczki drożdżowe – z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was? Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na domowe bułeczki drożdżowe. Z masełkiem oraz dżemem smakują idealnie!
Bułeczki drożdżowe przepis
Lubicie bułki pszenne? Ja uwielbiam. Jak nie kajzerki, to właśnie takie bułki jak poniżej. U nas mówi się na nie bułki poznańskie, ale wiem, że w innych rejonach Polski pojawiają się one pod nazwą bułki wrocławskie, czy też mówi się na nie potocznie bułki z przedziałkiem. Są one proste i dość szybkie w wykonaniu. Jedyne co może się dłużyć, to czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Smakują super tego samego dnia po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Jak jest z kolejnymi dniami? Nie mam pojęcia, bo nigdy tak długo u nas nie wytrwały 🙂
Bułki przepis
To najbardziej prosty przepis na bułeczki drożdżowe. Są puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i smakują każdemu! Idealne na śniadanie lub kolację. Takie bułki pszenne można zabrać do szkoły lub pracy. Smakują pysznie zarówno na słodko, jak i z szynką lub z serem. Z poniższych składników możecie stworzyć 12 średniej wielkości bułeczek lub 8 dużych (takich jak standardowo sprzedają w sklepach).

Bułeczki drożdżowe – Składniki:
- 550 g mąki pszennej tortowej do ciasta + odrobina do oprószenia bułeczek (może być też zwykła mąka pszenna typ 650)
- 20 g drożdży świeżych
- 30 g masła
- 100 ml letniej wody (temp max. 40 st. C)
- 150 ml letniego mleka (temp max. 40 st. C)
- 1 jajko rozmiar L (duże)
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli




Przepis na bułeczki drożdżowe z przedziałkiem:
- Jajko i drożdże najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Odmierzyć dokładnie wszystkie powyższe składniki.
- Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, a następnie zalać 2 łyżkami letniego mleka (odebrać je z tych 150 ml letniego mleka; mleko nie może być za gorące, najlepiej takie o temperaturze maksymalnej 40 st. C, by nie zdezaktywować drożdży). Dodać 1 czubatą łyżeczkę mąki (tę odebraną z tych 550 gramów mąki pszennej). Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia (drożdże muszą się w tym czasie spienić i zwiększyć swoją objętość).
- Do pozostałego mleka dodać letnią wodę oraz masło, wymieszać, by się dokładnie rozpuściło.
- Jajko rozbić, wymieszać widelcem lub trzepaczką na jednolitą masę.
- Mąkę pszenną tortową i sól przesiać do dużej miski. Dodać mieszankę z mleka, wody i masła oraz rozbełtane jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Ja najczęściej używam miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego – wtedy zajmuje mi to ok. 5 minut na wysokich obrotach aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jeśli wyrabiam ręcznie, to zajmuje mi to ok. 10 minut. W zależności od firmy mąki, czasami trzeba użyć jej nieco więcej – można trochę ciasto podsypywać, ale nie za dużo, by bułki nie wyszły za twarde! Z reguły jednak powyższe proporcje są idealne i nie ma konieczności podsypywania ciasta drożdżowego mąką.
- Wyrobione ciasto drożdżowe włożyć do miski oprószonej delikatnie mąką, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na około 60-90 minut (ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość).
- Przygotować dużą blachę z piekarnika. Wyłożyć na niej papier do pieczenia, lekko oprószyć mąką.
- Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części (Wtedy uzyskamy 12 średniej wielkości bułeczek. Ewentualnie można ciasto podzielić na 8 części, jeśli chcecie uzyskać takie duże bułki poznańskie, jak sprzedają w sklepach). Z każdej porcji uformować kulkę, lekko je spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek również oprószyć delikatnie mąką pszenną.
- Przykryć bułki ściereczką i zostawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną to zrobić w każdej głęboki rowek za pomocą ostrego noża.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę z bułkami i piec je przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.
- Po upieczeniu przełożyć bułeczki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!





Najnowsze komentarze