Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Bułeczki drożdżowe została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Bułeczki drożdżowe – z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was? Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na domowe bułeczki drożdżowe. Z masełkiem oraz dżemem smakują idealnie!

Bułeczki drożdżowe przepis

Lubicie bułki pszenne? Ja uwielbiam. Jak nie kajzerki, to właśnie takie bułki jak poniżej. U nas mówi się na nie bułki poznańskie, ale wiem, że w innych rejonach Polski pojawiają się one pod nazwą bułki wrocławskie, czy też mówi się na nie potocznie bułki z przedziałkiem. Są one proste i dość szybkie w wykonaniu. Jedyne co może się dłużyć, to czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Smakują super tego samego dnia po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Jak jest z kolejnymi dniami? Nie mam pojęcia, bo nigdy tak długo u nas nie wytrwały 🙂

Bułki przepis

To najbardziej prosty przepis na bułeczki drożdżowe. Są puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i smakują każdemu! Idealne na śniadanie lub kolację. Takie bułki pszenne można zabrać do szkoły lub pracy. Smakują pysznie zarówno na słodko, jak i z szynką lub z serem. Z poniższych składników możecie stworzyć 12 średniej wielkości bułeczek lub 8 dużych (takich jak standardowo sprzedają w sklepach).

bułeczki drożdżowe przepis

Bułeczki drożdżowe – Składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej do ciasta + odrobina do oprószenia bułeczek (może być też zwykła mąka pszenna typ 650)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 30 g masła
  • 100 ml letniej wody (temp max. 40 st. C)
  • 150 ml letniego mleka (temp max. 40 st. C)
  • 1 jajko rozmiar L (duże)
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
drożdże swieże
wyrośniete ciasto drożdżowe
bułki poznańskie
bułeczki domowe

Przepis na bułeczki drożdżowe z przedziałkiem:

  1. Jajko i drożdże najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Odmierzyć dokładnie wszystkie powyższe składniki.
  2. Zrobić zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, a następnie zalać 2 łyżkami letniego mleka (odebrać je z tych 150 ml letniego mleka; mleko nie może być za gorące, najlepiej takie o temperaturze maksymalnej 40 st. C, by nie zdezaktywować drożdży). Dodać 1 czubatą łyżeczkę mąki (tę odebraną z tych 550 gramów mąki pszennej). Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia (drożdże muszą się w tym czasie spienić i zwiększyć swoją objętość).
  3. Do pozostałego mleka dodać letnią wodę oraz masło, wymieszać, by się dokładnie rozpuściło.
  4. Jajko rozbić, wymieszać widelcem lub trzepaczką na jednolitą masę.
  5. Mąkę pszenną tortową i sól przesiać do dużej miski. Dodać mieszankę z mleka, wody i masła oraz rozbełtane jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Ja najczęściej używam miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego – wtedy zajmuje mi to ok. 5 minut na wysokich obrotach aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jeśli wyrabiam ręcznie, to zajmuje mi to ok. 10 minut. W zależności od firmy mąki, czasami trzeba użyć jej nieco więcej – można trochę ciasto podsypywać, ale nie za dużo, by bułki nie wyszły za twarde! Z reguły jednak powyższe proporcje są idealne i nie ma konieczności podsypywania ciasta drożdżowego mąką.
  6. Wyrobione ciasto drożdżowe włożyć do miski oprószonej delikatnie mąką, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na około 60-90 minut (ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość). 
  7. Przygotować dużą blachę z piekarnika. Wyłożyć na niej papier do pieczenia, lekko oprószyć mąką.
  8. Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części (Wtedy uzyskamy 12 średniej wielkości bułeczek. Ewentualnie można ciasto podzielić na 8 części, jeśli chcecie uzyskać takie duże bułki poznańskie, jak sprzedają w sklepach). Z każdej porcji uformować kulkę, lekko je spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek również oprószyć delikatnie mąką pszenną.
  9. Przykryć bułki ściereczką i zostawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną to zrobić w każdej głęboki rowek za pomocą ostrego noża.
  10. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  11. Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę z bułkami i piec je przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.
  12. Po upieczeniu przełożyć bułeczki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
bułki wrocławskie
bułki przepis
bułki pszenne przepis
bułeczki drożdżowe pszenne
Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) w koszyku