Budyniowe placuszki twarogowe

Budyniowe placuszki twarogowe

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Budyniowe placuszki twarogowe została wyłączona

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko

Paulina Jarosz dnia


Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – prawie jak mini serniczki z patelni 🙂 Więc jeśli macie ochotę na sernik, a czasu na pichcenie w kuchni niezbyt wiele, to polecam właśnie takie placuszki z twarogu 🙂 Można je tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. Zaś latem idealnie będą smakowały ze świeżymi, sezonowymi owocami 🙂 Z podanych składników wychodzi ok. 6-7 małych placuszków. Może zaciekawi Was również przepis na: Naleśniki budyniowe

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – Składniki:

  • 150g twarogu z wiaderka (takiego min. 3-krotnie mielonego, kremowego)
  • 1 jajko
  • 3/4 opak. budyniu waniliowego w proszku (czyli ok. 30g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia, sos malinowy, dżem, owoce itd.

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – Wykonanie:

  1. Białko jajka ubić (można z dodatkiem szczypty soli) na sztywną pianę.
  2. Twaróg wymieszać z żółtkiem, przesianym proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowy i cukrem zwykłym (można dać mniej lub więcej cukru – wedle uznania), wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać w masę ubite na pianę białka.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki (na bardzo małym płomieniu) z obu stron na złoty kolor.
  4. Najbardziej lubię podawać placuszki  oprószone cukrem pudrem lub polane sosem malinowym. Smacznego!

Może skorzystacie również z tych przepisów: Naleśniki – przepis podstawowy  lub Naleśniki budyniowe