Brokuły w cieście i bułce tartej
Brokuły w cieście i bułce tartej
Paulina Jarosz dnia
Brokuły w cieście i bułce tartej – Kocham brokuły! Na tym blogu jest nawet sporo przepisów z ich udziałem i parę osób w komentarzach zachwalało brokuły w panierce – więc postanowiłam skorzystać z ich rad – i oto są!
Brokuły w cieście i bułce tartej – Składniki:
- Brokuł ok. 500g
- Bułka tarta
- Mąka 200g
- Mleko 200ml
- Jajko 2 jajka
- Woda 5 łyżek
- Sól szczypta
- Cukier 1 łyżka
- Olej 2 łyżki
- Oliwa z oliwek
Brokuły w cieście i bułce tartej – Wykonanie:
- Brokuły gotujemy w osolonej wodzie (lub najlepiej na parze) przez ok. 5 minut.
- Z podanych wyżej składników ( 200g mąki , 200 ml mleka itd.) przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
- Ugotowane brokuły tniemy na bukieciki. Następnie każdy z nich maczamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej opanierowane bukiciki brokuł na złoty kolor. Ja osobiście smażę brokuły partiami we frytkownicy.
- Idealnie smakują z sosem czosnkowym!
Najnowsze komentarze