Brokuły w cieście i bułce tartej

Brokuły w cieście i bułce tartej

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Brokuły w cieście i bułce tartej została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Brokuły w cieście i bułce tartej – Kocham brokuły! Na tym blogu jest nawet sporo przepisów z ich udziałem i parę osób w komentarzach zachwalało brokuły w panierce – więc postanowiłam skorzystać z ich rad – i oto są!

Brokuły w cieście i bułce tartej – Składniki:

  • Brokuł ok. 500g
  • Bułka tarta
  • Mąka 200g
  • Mleko 200ml
  • Jajko 2 jajka
  • Woda 5 łyżek
  • Sól szczypta
  • Cukier 1 łyżka
  • Olej 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek

Brokuły w cieście i bułce tartej – Wykonanie:

  1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie (lub najlepiej na parze) przez ok. 5 minut.
  2. Z podanych wyżej składników ( 200g mąki , 200 ml mleka itd.) przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  3. Ugotowane brokuły tniemy na bukieciki. Następnie każdy z nich maczamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej opanierowane bukiciki brokuł na złoty kolor. Ja osobiście smażę brokuły partiami we frytkownicy.
  5. Idealnie smakują z sosem czosnkowym!